Promocja Zdrowia

Śniadanie Daje Moc

  Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień !

Najważniejsze cele programu:

  • zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka;

  • przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci
    w Polsce – poprzez edukację oraz promocję prawidłowego żywienia

Uczniowie kl. I – III po raz drugi wzięli udział w ogólnopolskiej akcji ,,Śniadanie Daje Moc”. Zanim uczniowie przystąpili do akcji, mieli okazję do zapoznania się z 12 zasadami prawidłowego odżywiania, które pojawiły się na gazetce ściennej. W dn. 8 listopada dzieci ubrane w kolorowe fartuszki przyniosły ze sobą do szkoły wszystko to, co jest niezbędne, aby przygotować „zdrowe śniadanie”. Na stole znalazły się zatem świeże warzywa i owoce, masło, sery, ciemne pieczywo, jogurty, itp. Pamiętając o higienie i bezpieczeństwie, uczniowie pod kontrolą wychowawców, przygotowali swoje drugie śniadanie. Były to zdrowe, kolorowe i apetyczne kanapki, ale także owocowe szaszłyki i sałatki. Dzieci z entuzjazmem przystąpiły do degustacji przygotowanych przez siebie zdrowych śniadań. Taki poczęstunek było dla nich prawdziwą frajdą. Na twarzach promieniał uśmiech i  zachwyt.

Był to z pewnością kolejny udany dzień promujący zdrowie w naszej szkole.

Opr. Zespół ds. Promocji Zdrowia

*****

PAŹDZIERNIK MIESIĄCEM LEKKIEGO TORNISTRA

Zespół ds. Promocji Zdrowia w październiku swoje działania skupił na profilaktyce wad postawy. Celem tych działań było zwrócenie uwagi na niezmieniający się problem przeciążonych plecaków uczniów oraz zmniejszenie jego skali w przyszłości. W związku z tym 1 października w szkole obchodziliśmy Ogólnopolski Dzień Tornistra. Jest  to akcja edukacyjna MEN, która ma na celu zapobieganie zjawisku noszenia przez uczniów zbyt ciężkich plecaków. Tego dnia na szkolnym korytarzu pojawiła się ekspozycja wizualna nt. prawidłowego użytkowania i noszenia tornistrów. Kolejnym działaniem było ważenie tornistrów uczniów przez wychowawców, a także prelekcja dla uczniów kl. I – III przeprowadzona przez pracownika Sekcji Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Brzegu – p. Katarzynę Gawlak nt. profilaktyki wad postawy ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowego pakowania i doboru tornistra. Podczas spotkania uczniowie zdobyli wiedzę na temat zasad właściwego wyboru, noszenia, jak również pakowania swojego tornistra. Dzieci bardzo chętnie sprawdzały, co noszą w swoich tornistrach. Ku ich zdziwieniu okazało się, że wiele przedmiotów jest niepotrzebnych na zajęcia szkolne.

Zespół ds. Promocji Zdrowia

ŚWIATOWY DZIEŃ MYCIA RĄK

80 procent wszystkich infekcji przenosimy przez ręce. To właśnie dlatego dzień
15 października jest ustanowionym przez ONZ Światowym Dniem Mycia Rąk. W tym roku hasło przewodnie brzmiało: „Moc jest w Twoich rękach”. Dzień ten ustanowiono w 2008 roku, jako akcję edukacyjną, której celem jest globalna edukacja na temat mycia rąk. Prawidłowe MYCIE RĄK jest najłatwiejszym sposobem na pozbycie się drobnoustrojów z rąk i zapobiega ich przenoszeniu.

Szkolny Zespół ds. Promocji Zdrowia rozpoczął realizowanie kolejnych zadań wynikających z programu Szkoły Promującej Zdrowie. W tym roku szkolnym zespół będzie realizował zadania nt. higieny oraz bezpieczeństwa. Światowy Dzień Mycia Rąk bardzo dobrze wpisuje się w realizację tychże zadań. W związku z tym uczennice kl. VI B – Aleksandra Łazaruk
i Oliwia Foltyn wykonały plakat nt.
Światowego Dnia Mycia Rąk, natomiast Julia Kielan
i Lidia Pachurka opracowały zasady prawidłowego mycia rąk. Czynność ta choć wydaję się prozaiczną, nie zawsze wykonywana jest prawidłowo, dlatego warto przypomnieć 8 kroków do czystych rąk.

Prawidłowo i skuteczne mycie rąk powinno trwać od około 40 sekund do minuty:

1. Zwilż ręce czystą, ciepłą, bieżącą wodą;
2. Nałóż niewielką ilość mydła (najlepiej mydło w płynie);
3. Potrzyj dłonie jedna o drugą (z dala od wody);
4. Potrzyj palce, kciuki i przestrzenie między palcami;
5. Potrzyj końce palców i paznokcie;
6. Potrzyj grzbiet każdej dłoni;
7. Opłucz ręce czystą, bieżącą wodą;
8. Osusz ręce czystym ręcznikiem lub ręcznikiem papierowym.

Szkolny Zespół ds. Promocji Zdrowia

—————————————————————

Ostatnie porady PANA ZDRÓWKO przed wakacjami

PAN ZDRÓWKO kieruje do uczniów swoje ostatnie w tym roku porady. Tym razem prezentuje nam wartości odżywcze banana i truskawki oraz marchewki. Ostatnie plakaty zostały wykonane przez uczniów kl. IV A, IV B i VI za co im serdecznie dziękujemy.

Szkolny Zespół ds. Promocji Zdrowia składa podziękowania wszystkim uczniom, nauczycielom i rodzicom za całoroczną pracę i wysiłek włożony w realizację programu ,,Szkoły Promującej Zdrowie”. Do zobaczenia w nowym roku szkolnym !

Szkolny Zespół ds. Promocji Zdrowia

ZDROWY DZIEŃ DZIECKA

Dn. 31 maja br. w naszej szkole w ramach obchodów Dnia Dziecka, odbył się Kiermasz Zdrowej Żywności, który był ostatnim działaniem w ramach realizacji programu ,,Szkoły Promującej Zdrowie” zaplanowanym na ten rok szkolny. Celem tej akcji było zachęcenie wszystkich do zdrowego trybu odżywiania się i zmiany swoich nawyków żywieniowych. Hala sportowa na kilka godzin zamieniła się w krainę zdrowiem płynącą. Każdy uczeń mógł skosztować potraw przyrządzonych ze składników bogatych w najcenniejsze dla zdrowia

i urody składniki odżywcze. Na stołach znalazły się zatem zdrowe ciasta i ciasteczka (z marchwi, szpinaku, płatków owsianych, żurawiny, itp.), pasta czekoladowa z kaszy jaglanej, sałatki owocowe, pieczywo domowego wypieku, desery z nasion chia i owoców, kanapki z pełnoziarnistego pieczywa, itp. Oprócz tego, że było bardzo zdrowo i kolorowo, było też przepysznie!

Szczególne podziękowania należą się rodzicom, którzy po raz kolejny udowodnili, że troska o zdrowie ich pociech jest dla nich bardzo ważna. Swoją postawą i zaangażowaniem w przygotowanie potraw na kiermasz pokazali, że można na nich liczyć w każdej sytuacji. Serdecznie Wam za to dziękujemy !

Szkolny Zespół ds. Promocji Zdrowia

WIOSENNA ODSŁONA KĄCIKA PANA ZDRÓWKO

Z przyjściem wiosny PAN ZDRÓWKO pojawił się z kolejną poradą. Tym razem bohaterami plakatu są: rzodkiewka i gruszka. Autorami zaś uczniowie i uczennice klasy
IV A i IV B.

Serdecznie zapraszamy wszystkich uczniów do zapoznania się z wartościami odżywczymi i pozytywnym wpływem na zdrowie w/w owoców i warzyw.

IMG_20190426_101608 (450 x 600)

Opr. Szkolny Zespół ds. Promocji Zdrowia

+++++++++

Co nowego u PANA ZDRÓWKO ?

Na szkolnym korytarzu po raz kolejny pojawiła się informacja od PANA ZDRÓWKO. Tym razem oprócz informacji na temat pochodzenia warzyw – selera i pietruszki oraz ich wartości odżywczych, pojawiła się informacja na temat zawartości cukru w ulubionych napojach dzieci. Warto zapoznać się z tą informacją i po raz kolejny przekonać się, że najzdrowszym napojem jest woda.

Opr. Szkolny Zespół ds. Promocji Zdrowia

++++++++++

,,JEM OWOCE I WARZYWA, BO TO NA MNIE DOBRZE WPŁYWA”

Pod takim hasłem odbył się w naszej szkole konkurs plastyczny, który polegał na wykonaniu owoców lub warzyw w formie przestrzennej. Konkurs ogłoszony został w ramach realizacji programu ,,Szkoły Promującej Zdrowie”. Celem konkursu było zwrócenie uwagi uczniów na potrzebę zdrowego odżywiania, kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych oraz rozwijanie wyobraźni twórczej dzieci. Udział w konkursie wzięło 37 uczniów z klas I – VIII. Owoce i warzywa wykonane przez uczniów można podziwiać na wystawie zorganizowanej na szkolnym korytarzu, a jest co podziwiać. Wśród owoców i warzyw pojawiły się: dynia z masy papierowej, dynia z balonu, winogron z balonów, marchewki uszyte z materiału, jabłka, gruszki z masy solnej, itp. Uczniowie i ich rodzice wykazali się dużą kreatywnością. Nagrody w konkursie ufundowała Rada Rodziców. Komisja oceniająca prace, wyróżniła następujących uczniów:

  1. Lenę Chandohę (kl. I)

  2. Paulinę Kraus (kl. I)

  3. Vanessę Hetko (kl. I)

  4. Wiktora Kucharskiego (kl. II)

  5. Emilię Dźugan (kl. III)

  6. Adama Pięcha (kl. IVA)

  7. Wiktorię Cieślę (kl. IVB)

  8. Lidię Pachurkę (kl. VB)

  9. Julię Chandohę (kl. VIII)

  10. Nikolę Komborską (kl. VIII)

Laureatom serdecznie gratulujemy. Wszystkim uczestnikom konkursu oraz rodzicom, którzy wspierali i zachęcali uczniów do udziału w konkursie dziękujemy. Jednocześnie zapraszamy do angażowania się w następne działania z zakresu promocji zdrowia.

Opr. Szkolny Zespół ds. Promocji Zdrowia

+++++++++++++

CZY WIESZ, CO JESZ ?

Pod takim tytułem odbyły się zajęcia z zakresu edukacji zdrowotnej z uczniami kl. VB. Podczas zajęć uczniowie zostali zapoznani z piramidą żywienia, a także mogli pracować z aplikacją ,,Zdrowe Zakupy”.

,,Zdrowe Zakupy” to aplikacja pomagająca kupować produkty, które nie zawierają szkodliwych dla nas składników. Po zeskanowaniu kodu kreskowego z opakowania można przejrzeć skład, zapoznać się z opisami wymienionych substancji i ich ewentualną szkodliwością (nie wszystkie kody „E” oznaczają substancje niezdrowe). W bazie aplikacji znajdziemy ponad 80 tysięcy różnych produktów spożywczych. Wiele z nich jest powiązanych z innymi, dzięki czemu można dobrać zdrowsze zamienniki.

,,Zdrowe Zakupy” to niezbędnik każdego, kto chce się zdrowo odżywiać, jest na diecie, czy po prostu nie chce spożywać E-składników, mających negatywny wpływ na zdrowie i samopoczucie.

Podczas zajęć uczniowie mogli skanować kody kreskowe swoich ulubionych przekąsek czy też łakoci. Przy okazji przekonali się, że niektóre produkty, które często spożywali nie są takie zdrowe. Uczniowie uświadomili sobie, że używanie aplikacji podczas zakupów pomoże im w wyborze zdrowych produktów.

Opr. Zespół ds. Promocji Zdrowia

                                                      ——————————-

O ZDROWIU NIE TYLKO PO POLSKU

Uczniowie kl. VA i VB podczas zajęć z j. angielskiego wykonywali projekt nt. zdrowego i niezdrowego żywienia. Prace wykonane zostały z niezwykłą starannością i świadczą o pomysłowości uczniów. Efekty ich pracy uczniowie całej społeczności mogą podziwiać na wystawie zorganizowanej na szkolnym korytarzu.

Opr. Zespół ds. Promocji Zdrowia

=================

To jest pyszne i zdrowe !!!

Okazuje się, że zdrowo nie znaczy niesmaczne! Prażone pestki dyni, smalczyk z fasoli, pyszny kompocik a nawet sok z kiszonej kapusty. Czy nie brzmi to pysznie? Uczniowie klas 1-3 mogli się o tym przekonać osobiście podczas warsztatów w ramach realizacji programu „Szkoły promującej Zdrowie”.

Do zdrowego odżywiania zachęcała pani Sylwia Roczniak.

Ciekawe czy jej się udało?

Zespół ds. Promocji Zdrowia

—————————

PAN ZDRÓWKO udziela kolejnej porady

Po feriach Pan Zdrówko zachęca uczniów do zapoznania się z wartościami odżywczymi ziemniaka oraz owoców cytrusowych. Po raz kolejny plakaty wykonały uczennice kl. VB: Oliwia Foltyn, Lidia Pachurka, Julia Kielan i Weronika Gabryk. Zachęcamy uczniów do zapoznania się z treścią plakatów oraz do spożywania owoców i warzyw, które dostarczają nam wielu wartości odżywczych.

dav

IMG-20190213-WA0001

Opr. Szkolny Zespół ds. Promocji Zdrowia

***********

PAN ZDRÓWKO RADZI PO RAZ KOLEJNY

W styczniu Pan Zdrówko zachęca uczniów do zapoznania się z wartościami odżywczymi buraka ćwikłowego oraz bakalii (orzechów włoskich, laskowych, pestek dyni, słonecznika). Tym razem autorkami plakatu są uczennice kl. VII: Kinga Szczawurska i Julia Mroczkowska oraz Anastazja Filipek. Zachęcamy uczniów do obejrzenia plakatów oraz do spożywania owoców i warzyw zwłaszcza zimą, kiedy potrzebujemy witamin.

IMG_20190107_133824 (450 x 600)

Opr. Szkolny Zespół ds. Promocji Zdrowia

++++++++

5 PORCJI ZDROWIA

Tak nazywa się program edukacyjny mający na celu zwrócenie uwagi na potrzebę zadbania o edukację w zakresie zbilansowanej diety u dzieci w młodszym wieku szkolnym. Uczniowie kl. II i III naszej szkoły przystąpili do realizacji tego programu. Głównym jego założeniem jest przeprowadzenie zajęć edukacyjnych z uczniami nt. roli owoców, warzyw oraz soków w codziennej diecie. Program jest częścią działań prowadzonych w ramach kampanii o charakterze informacyjno-edukacyjnym “5 porcji warzyw, owoców lub soku”.

Prawidłowe odżywianie dzieci przekłada się na zachowanie dobrej kondycji fizycznej i psychicznej, a w przyszłości zaprocentuje korzyściami zdrowotnymi odczuwanymi przez całe dalsze życie. Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych jest też łatwiejsze niż późniejsze ich korygowanie. Im wcześniej dziecko pozna zdrowe nawyki żywieniowe, tym szybciej uzna je za naturalne w swojej codziennej diecie, dlatego też adresatami tego programu są najmłodsi uczniowie.

Zespół ds. Promocji Zdrowia przygotował ekspozycję wizualną nt. programu ,,5 porcji zdrowia” w celu przybliżenia jego głównych założeń rodzicom.

Opr. Zespół ds. Promocji Zdrowia

dav

******